tirsdag 2. desember 2014

Morgentanke - Delirium og forvirring ...

Hvor mye betyr ord og hvor masse påvirker ordene i kommunikasjonen, både mye og lite, for ordene må ha sammenheng og mening for å vekke interesse.

Ordreisen denne dag stopper et øyeblikk opp ved det Store norske leksikon:

Forvirring, sterk forstyrrelse av bevissthetslivet. Forvirring kan finnes ved de fleste alvorlige psykiske lidelser, og kan også sees ved organiske hjernesykdommer, forgiftninger, ved alvorlige febersykdommer og ekstrem utmattelse. Det forekommer også forvirringstilstander oppstått på rent psykisk grunnlag. Sykdomsbildet er preget av rådvill uklarhet med mangel på evne til å samle tankene og føre en sammenhengende tale. Da bevisstheten er omtåket, som i en langvarig febervillelse, og oppfatningen er mangelfull og hemmet av mistydninger, har den syke etterpå liten eller ingen erindring fra den tid han var dårligst. Ved forvirringstilstander oppstått på psykisk grunnlag er utsikten til helbredelse meget god.

Noe i overkant av hva min bruk av ordet egentlig forsøker å uttrykke, når jeg oppdager forvirring, så er det nedskalert omfang som er tanken. Egentlig så føltes definisjonen mer som tilhørende over på delirium, så denne tirsdagen får inneha stor toleranse og ikke fullt så alvorspreg som den rene definisjonen her, må tolerere en mykere egen tolkning.

Når alvoret er noe borte og livets glede tyter frem, så yrer det av små smil som naturlig preger det alvorstunge og farger det gode i dagen lysere ... smil ...