mandag 2. februar 2015

Morgentanke - Velkommen februar, velkommen februar:

Hilsningens natur, det å strekke ut en hånd for å hilse, er et gammelt instinkt, som viser at deltakelsens hensikt ikke er å trekke sverd.

Kulturell undring og ønsket viten har gjort at jeg har lagt merke til at aviser og arrangementer utløse kommentarer og artikler om håndhilsning på tvers av kultur og kjønn. Ofte har jeg vært like forvirret etter som før, nå oppsøkte jeg et svar på spørsmålet på en av arenaene som jeg opplever er tydelig berørt, www.islam.no:

Spørsmål
Hvorfor er det mange muslimske jenter som vegrer seg for å håndhilse på menn? Står det i Koranen at dette kan føre til sex, eller er det en holdning som ikke har grunnlag i Koranen?

Svar
Salam bror.

Dette har noe med en tolkning som har hersket blant mange muslimer over lang tid. Tolkningen mener at det er stor synd å "røre" en av det motsatte kjønn som ikke er mahram (mahram er de, i tillegg til ektefellet, man i følge islam ikke har lov til å gifte seg med ).

Dette bygges på en hadith som sier "Det er bedre for en å bli slått med et jernstokk på hodet enn å røre en kvinne som ikke er tillatt for ham å røre" (eller noe liknende) (Attabarani)

Koranen selv sier ikke noe om akkurat å røre hverandre.

Denne tolkningen blir motargumentert av flere lærde som mener at ordet "røre" både i hadith og i Koranen betyr mer enn bare å "røre". Ibn Abbas raa tolker dette ordet med å begå "zina" (sex utenfor ekteskapet).

Det finnes flere hadith som tyder på det motsatte, nemlig at håndhilsen ikke er haram. En hadith (sahih står i Boukhari og Ahmad) forteller at profeten saaw var så snill at hvem som helst (selv en pike) kunne holde hans hånd og ta ham med der hun ønsker uten at han protesterte.

Mitt råd til alle muslimske menn og kvinner er:
Hvis du blir utsatt for en situasjon der du enten håndhilser på en av det motsatte kjønn eller du skaper frustrasjon og ubehag for andre, er det bare å håndhilse.

Vi må huske her at vi bor i et samfunn der håndhilsen på folk man møter for første gang er tegn på respekt. Det motsatte kan i mange tilfeller tolkes negativt. Vi trenger derfor ikke å være så strenge på dette området.

!!!

Med dette som oppklarende innsikt, er det igjen tydelig at vanskene ikke er i "skriften", men i det tolkende. Den samme utfordring har kirkens prester, forskjellige syn på det samme, hvor det refereres til troens rette og som gang på gang viser seg som tolkning eller underliggende krefter for å bane vei for spesielle interesser eller en måte å karre til seg en form for makt.

Evalueringen som hvert individ må ta opp med seg selv, er hvor og hva i livene våre fylles dette som tolkes.

Ofte er det enklere å få overlevert en forklaring, enn å tenke igjennom hva som ikke oppfattes og forstås, men på bekostning av hva ... kunnskap og innsikt.

Hvor hodeløse tanker som skal fylle øvre kroppsetasje, er kun eget ansvar og som alle de andre kroppslige muskler, så må hodet også trenes for å ikke svinne inn i grøten av muskelsvinn og tanketomhet.

Dagens hverdagslige start på ny måned, inviterer til oppmerksom og ettertenksomhet, eller som det kalles mer moderne på "nynorsk": Mindfulness.

Kjenner smilet ønskes delt med alle, for å glede de rundt meg og meg selv ... smil ...