fredag 20. februar 2015

Morgentanke - Venn med verden:

Hvor nære er hver og en av oss hverandre, er den nærmeste vennekrets så nære vi er, eller kjenner noen, noen som kjenner noen, som igjen kjenner noen kjente, som igjen kjenner andre som igjen kjenner de som kjenner andre kjente.

Blir mine kjentes kjente også kjent med andre kjente, som kjenner enda flere kjente.

Teorien om at vi mennesker dermed er knyttet nærmere hverandre enn hver enkelt er klar over, har blitt forsøkt fremstilt som brev eksperiment på 60 tallet og som e-post i 2004.

Noe som gjør at alle og enhver kun er 6 ledd unna Obama, Putin eller andre kjente og ukjente.

Vi påvirkes av alle som er kun 3 steg i fra oss selv, de som er 4 steg unna er i nettverket og alle i hele verden er 6 steg unna og vi påvirker alle i 3 stegs nærhet.

Hei verden, her er jeg og der er du :)

Lille verden-eksperimentet

Og nettopp nettverksteori ligger i bunnen av slike ideer. Dette er en del av sosiologien, og allerede i 1967 publiserte blant annet den amerikanske psykologen Stanley Milgram det såkalte Lille verden-eksperimentet (Small World Experiment) i tidsskriftet Psychology Today.

Milgram sendte ut flere hundre brev til tilfeldig valgte adresser i to byer i USA. Mottakerne ble spurt om de kjente en bestemt aksjemegler i Boston. Hvis ja, kunne de sende brevet direkte videre. Hvis nei, skulle de sende brevet videre til folk de trodde kunne kjenne vedkommende.

Når aksjemegleren i Boston endelig fikk brevet, kunne Milgram finne ut hvor mange brevskrivere det hadde gått gjennom.

Bare et fåtall av brevene kom fram. I gjennomsnitt passerte de gjennom postkassene til mellom 5,5 og seks brevskrivere.

Gammelt begrep

Likevel var det ikke Milgram som lanserte begrepet ”seks grader av separasjon” (six degrees of separation). Begrepet er kjent fra John Guares skuespill fra 1990, og filmen med samme navn.

Karinthy Frigyes (Bilde: enciklopedia.fazekas.hu, se lisens)
Mange fører likevel begrepet tilbake til den ungarske forfatteren og journalisten Frigyes Karinthy.

I 1929 publiserte skrev han novellen ”Kjedelenker”, og skrev:

” Han veddet med oss om at ved å bruke ikke mer enn fem individer, hvor av en er en personlig bekjent, kunne han kontakte det (tilfeldig) utvalgte individet uten å bruke annet enn nettverket av personlige bekjentskaper.”

Karinthys novelle var visjonær. Den spådde at framskritt i kommunikasjonsteknologi ville frambringe tettere globale nettverk av vennskap.

Epost istedenfor brev

Men dette er ikke det første forsøket hans. I 2004 gjentok han Milgrams eksperiment, men denne gangen med 48 000 e-postavsendere og 19 mottakere i 157 land.

Resultatet ble det samme: I gjennomsnitt seks ledd mellom avsender og mottaker. Six degrees of separation.

(Det meste av de historiske referansene kan leses i mer detalj her: http://forskning.no/internett-kommunikasjon-medievitenskap-sosiale-relasjoner-sosiologi/2011/08/venn-med-verden)

Dagen er kommet skikkelig i gang og bevisstheten er nå oppmerksom på at alt henger i sammen med alt, slik som vi mennesker henger i sammen med alle, bare seks ledd unna hverandre ... smilende nærhet ...