onsdag 16. august 2023

Morgentanke: Den unge kraften Jeanne d'Arc …

Morgentanke: Den unge kraften Jeanne d'Arc …
Joan of Arc, også kjent som Jeanne d'Arc på fransk, ble født i Domrémy, en liten landsby i det nordøstlige Frankrike, rundt 1412 i tiden med Hundreårskrigen mot England.

I en alder av 13 begynte Joan å oppleve visjoner og hørte stemmer som hun sa var fra helgener og Gud. Disse visjonene oppfordret henne til å hjelpe den franske kongen, Charles VII, til å gjenerobre deler av landet som var under engelsk kontroll. I 1429 fikk hun tillatelse til å møte kongen og overbeviste ham om å tillate henne å delta i militære kampanjer.

Joan kledde seg som en mann og deltok i slaget ved Orléans, hvor hun spilte en avgjørende rolle i å inspirere den franske hæren til seier. Hennes tapperhet og lederegenskaper ble beundret, og hun bidro til å heve beleiringen av Orléans. Dette ble et vendepunkt i krigen.

Joan fortsatte å delta i kampanjer og seire for den franske hæren, men i 1430 ble hun tatt til fange og senere solgt til engelskmennene. I 1431 ble hun stilt for retten i Rouen, anklaget for kjetteri og for å ha påstått å ha hatt guddommelige visjoner. Hun ble funnet skyldig og dømt til døden ved brenning på bålet.

På 1900-tallet ble hun rehabilitert av Den katolske kirken, og hun ble erklært som helgen i 1920. Hun har også blitt et symbol på fransk nasjonalisme, kvinnekamp og heltemot.

… smiler modig …