mandag 14. august 2023

Morgentanke: Betydningsfulle skikkelser …

Gjennom historien så har det ikke alltid stått en sterk kvinne bak en suksessrik mann, for de mest fremtredende kvinner i historien har stått støtt i egne fotspor.

Det er vanskelig å rangere individene fra god og til bedre, dermed kommer navnene i en rekkefølge som gjenspeiler min egen forståelse av storhet og betydning.

Den første kvinnekraften som fremstår åpenbar og tydelig fra historiebøkene, er Κλεοπάτρα Φιλοπάτωρ som var den siste dronning og farao av det ptolemeiske kongedømmet i Egypt.

Hennes fulle navn "Kleopatra Thea Filopator" som betyr "Gudinnen Kleopatra, elsket av sin far", forteller om utsikt for noe stort allerede etter fødsel og tilhørende navngivning.

Hennes valg om å lære og snakke egyptisk, var en av kvalitetene som befestet den ptolemeiske identiteten i en tid hvor gresk fremsto som det offisielle.

Kleopatra regjerte i begynnelsen sammen med sin far og deretter med sine brødre, før hun ble enehersker og faraoen som navigerte med kløkt for å forhindre romersk annektering.

Kleopatra har i ettertiden forblitt en populærkulturell figur, beskrevet og fremstilt av tidenes store forfattere og komponister, samt filmatisert av andre kvinnelige storheter på lerretet.

… smiler til det imponerende ettermæle …