fredag 25. august 2023

Morgentanke: Global utdanning …

Malala Yousafzai er en pakistansk aktivist og forfatter. Hun ble internasjonalt kjent som en talsperson for jenters rett til utdanning i Pakistan og andre deler av verden, spesielt etter at hun overlevde et attentatforsøk av Taliban i 2012. Angrepet fant sted fordi hun hadde motsatt seg Taliban og kjempet for jenters rettigheter til utdanning.

Etter angrepet ble Malala Yousafzai fløyet til Storbritannia for medisinsk behandling, og hun har siden blitt en global stemme for utdanning, likestilling og menneskerettigheter. Hun har mottatt en rekke priser og utmerkelser, inkludert Nobels fredspris i 2014, som gjorde henne til den yngste mottakeren noensinne. Malala har også skrevet en selvbiografisk bok kalt "I Am Malala", hvor hun deler sin historie og sine tanker om utdanning og likestilling.

Gjennom sitt arbeid med Malala Fund, en organisasjon hun grunnla sammen med sin far, har Malala fortsatt å arbeide for å fremme jenters utdanning rundt om i verden og for å bekjempe sosiale urettferdigheter. Hun har hatt en betydelig innflytelse på den globale samtalen om utdanning og likestilling, og hennes mot og engasjement har inspirert mennesker over hele verden.

… smiler mer opplyst …