mandag 24. oktober 2016

Morgentanke: Gledes over bare en mild form for vondt ...

Som mindre enn hva jeg nå er, ble omstendighetene slik at legen kom på hjembesøk og konstaterte hjernehinnebetennelse av snill art.

Hvor snill den var, hadde jeg ikke evner til å putte på rett sted på målestokken der og da, for erfart vondt var mer en nok og forestillingen om mulighet av enda mer vondt, var ikke der min styrke lå den gang da.

Perspektivet om enda mer av det som føles som mer enn nok, er noe jeg har innsett er fakta, selv om ikke skalaen nedenfor erfart er ønsket, så gir det muligheter og forståelse av at ting er i konstant endring. Om endringene er av bedre eller verre art, er ikke så viktig, bare forventning og håp om endring alltid er nøkternt med.

Når NrK skriver om forskning som viser at folk med god kondis har mindre vondt i hodet enn andre. De henleder oss alle til fem punkter som kan kompensere for forskningen sin konstatering og min egen manglende evne til å etterstrebe denne gode kondis.

Punkt 1 - Tren bort hodepinen.

Dersom hodepinen skyldes stiv nakke og skuldre, kan fysisk aktivitet bidra til å myke opp muskler og ledd, i tillegg til å øke blodsirkulasjonen. Under trening frigjøres endorfiner i kroppen som gjør at man blir i bedre humør. Fysisk aktivitet vil også føre til økt aktivitet i nervesystemet, noe som kan redusere smerte, ifølge ekspert.

Punkt 2 - Hvil hjernen.

Både mangel på søvn og for mye søvn har vist seg å være en av triggerfaktorene som kan utløse hodepine. Derfor er det lurt å ha et stabilt søvnmønster:

Punkt 3 - Lær å koble av.

Både spenningshodepine og migrene kan ofte være utløst av stress. Derfor er det lurt å lære seg noen avspenningsteknikker som gjør at du slapper av, råder ekspertene.

Punkt 4 - Skriv hodepinedagbok.

Migrenepasienter rådes til å skrive ned hvor ofte de har vondt i hodet, hvor lenge det varer og om de tar legemidler mot smertene. Det gjør det lettere å finne årsaken til hodepinen, som igjen gjør det lettere å finne riktig behandling.

Punkt 5 - Reduser koffeininntket.

Mat og drikke kan som kjent føre til at du får vondt i hodet, men du tenker kanskje ikke over at kaffen muligens er synderen.

(Punktene er direkte klippet fra: https://www.nrk.no/livsstil/triksene-som-kan-fa-bort-hodepinen-1.13177313).

Tar med meg de punkter som behager mest og innser at mer vondt alltid vil finnes som trøst, når vondtene ikke slipper umiddelbart.

Smiler til de milde former for vondt, da det alltid finnes verre punkter på skalaen enn opplevd … smil …