tirsdag 19. juli 2016

Morgentanke: Fortidsmennesket døpt Hobbiten ...

Øya Flores ligger sør-øst i Indonesia og er i dag hjemmet til komodovaraner, gigantrotter og omtrent 1,8 millioner mennesker. Sånn har det ikke alltid vært, naturlig nok.

For omtrent 50.000 år siden var det Homo floresiensis – nå populært kalt hobbiter – som bodde på øya, men befokningstallet ble sannsynligvis aldri særlig mye høyere enn 10.000. De var en drøy meter høye, veide cirka 25 kilo, og hadde hjerne på størrelse med en sjimpanse.

I 2003 fant ei gruppe med australske og indonesiske arkeologer en tilnærma komplett hodeskalle og deler av et skjelett i Liang Bua-hula. De lette i utgangspunktet etter fossiler som kunne lære oss mer om Homo sapiens' reise fra Asia til Australia, men fant i stedet noe de ikke helt skjønte hvor hørte hjemme. Skjelettet tyda på at det hadde vært ei dame på rundt 30 år med liten kropp og liten hjerne, og de trodde først at det var mellom 13.000 og 38.000 år gammelt. Senere har dette blitt justert til mellom 50.000 og 60.000 år.

Annerledes enn sånn det er nå, en kraft å daglig bryte med, for å komme frem til det ærlige smil fra dypet av det indre … smil …