mandag 2. desember 2024

Rundt leirbålet samles Alice og Neo for en tidløs oppdagelse ...

Historiefortelling er en av menneskehetens eldste og mest grunnleggende kunstformer.
Den har vært en integrert del av vår kultur siden forhistorisk tid, fra hulemalerier til moderne filmer.


Filmen The Matrix kan sammenliknes med historien om Alice in Wonderland:
  1. Begge verkene utforsker temaet om illusjon vs. virkelighet. Alice faller ned i kaninhullet til en surrealistisk verden, mens Neo "våkner opp" til den virkelige verden utenfor Matrix.

  2. Hovedpersonene gjennomgår en reise der de må stille spørsmål ved sin oppfatning av virkeligheten. Alice møter absurde situasjoner som utfordrer hennes logikk, mens Neo må akseptere at hele hans tidligere liv var en illusjon.

  3. Begge historiene inneholder mentorer som veileder hovedpersonene. Alice har Cheshire-katten, mens Neo har Morpheus.

  4. Symbolsk bruk av piller eller drikker for å endre bevissthetstilstander er til stede i begge verk. Alice drikker forskjellige væsker for å endre sin størrelse, mens Neo tar pillen for å "våkne opp" fra Matrix.

  5. Både Alice og Neo møter eksentriske karakterer som representerer ulike aspekter av deres nye virkelighet.

  6. Begge historiene utfordrer konsepter om tid, rom og fysiske lover.

  7. Det filosofiske spørsmålet om fri vilje vs. determinisme er sentralt i begge verk.

Disse likhetene viser hvordan både Alice in Wonderland og The Matrix utforsker dype filosofiske spørsmål om virkelighetsoppfatning og bevissthet, selv om de gjør det på svært forskjellige måter og i ulike kontekster.


Historieskaperne: Noen interessante likheter mellom forfatterne av Alice in Wonderland og The Matrix:
  1. Begge verkene ble skrevet av par av forfattere med nære bånd. Alice in Wonderland ble skrevet av Lewis Carroll, som var pseudonymet til Charles Lutwidge Dodgson. Han samarbeidet tett med sin venn Henry Liddell, som var far til Alice Liddell (jenta som inspirerte historien). The Matrix ble skrevet av Lana og Lilly Wachowski, som er søstre.

  2. Forfatterne av begge verk brukte pseudonymer eller endret navn. Lewis Carroll var et pseudonym, mens Wachowski-søstrene opprinnelig var kjent som Wachowski-brødrene før de kom ut som transpersoner.

  3. Både Carroll og Wachowski-søstrene var kjent for å blande filosofi, fantasi og surrealistiske elementer i sine verk.

  4. Forfatterne av begge verk skapte historier som utfordret leserens/seerens oppfatning av virkeligheten og identitet.

  5. Både Alice in Wonderland og The Matrix har hatt en betydelig kulturell innflytelse og inspirert mange andre verk i ettertid.

Selv om det er forskjeller i tid, medium og spesifikk bakgrunn, deler forfatterne av disse to verkene en evne til å skape innovative, tankevekkende fortellinger som utforsker dype filosofiske spørsmål på en engasjerende måte.

... smiler oppslukt ...